Co potřebuje zakrslý králík? Potrava a vše okolo.

Snem nejednoho lidského mláďátka je pořídit si mláďátko králičí a mít tak doma jako mazlíčka roztomilého zakrslého králíka. Jenže takový mazlivý králíček není jen heboučká hračka jako jeho plyšová alternativa. Pojďme se společně podívat na to, co potřebuje zakrslý králík a jak ho chovat v domácích podmínkách.

Co potřebuje zakrslý králík za vybavení?

Aby se váš nový rodinný kamarád cítil dobře a pohodlně, nachystejte si pro něj parádní pelíšek a zázemí. Budete potřebovat:

  • Klec pro králíčka - zvířátko je sice drobné, ale potřebuje dostatečný prostor. Vyberte klec o rozměrech aspoň 100x50 cm. Klec by měla mít pevné dno, které se snadno čistí.

  • Výběh - zakrslý králík potřebuje také pravidelný pohyb mimo klec. Můžete mu koupit i bezpečnou ohrádku, nebo připravit prostor v bytě, kde bude moci být s vámi, ale nebude mít v dosahu například dráty či kabely, které by ho lákaly k okusování a mohly by ho zranit.

  • Podestýlka - doporučujeme dřevěné hobliny, nebo papírové peletky. Absolutně nevhodné jsou prašné materiály, které mohou králíkovi dráždit dýchací cesty.

  • Záchod - do rohu klece můžete umístit i záchůdek se stelivem či peletkami, na který se králík naučí a vám to usnadní čištění klece.

  • Seno - je základní potravou pro zakrslého králíka. Podporuje trávení i obrušování králičích zubů. Doporučujeme na seno pořídit samostatný držák, aby nebylo znečištěno.

  • Napáječka na vodu - zavěsíte v kleci tak, aby byl zajištěn neustálý přísun čerstvé vody.

  • Miska na krmení - vhodné jsou keramické či nerezové misky, které jsou dostatečně těžké, aby je králík nepřevrhl.

  • Hračky - králíci jsou hraví a také rádi vše okusují, což jim pomáhá obrušovat zuby. Vhodné jsou proto dřevěné hračky, nebo větvičky. Na hraní jsou skvělé různé tunely a domečky. Zkusit můžete i kartonové krabice, nebo míčky.

  • Místo na spánek a relax - hodí se dřevěný domeček, pelíšek a nebo kartonová krabice, kam se může zakrslý králík schovat a odpočívat.

  • Kartáč na srst - králíčka je potřeba vyčesávat a odstraňovat tak uvolněnou srst. Předchází se tak chomáčům srsti v králíkově trávícím traktu.

  • Kleště na drápky - pokud nemá králík dost příležitostí na broušení drápků, je potřeba mu je zastřihovat speciálními kleštěmi.

  • A samozřejmě - kvalitní krmivo! O tom si řekneme hned v dalším odstavci.

Zakrslý králík - potrava

Výčet potřebného vybavení pro králíčka už máme připravený. Teď se můžeme vrhnout na to, čím našemu novému kamarádovi naplnit bříško.

Základ potravy zakrslého králíka? Seno!

Seno je základní potravinou pro zakrslého králíka. Měl by ho mít vždy k dispozici ve své kleci, ať už volně položené, nebo v držáku na straně klece. Důležité je, aby bylo seno voňavé a rozmanité, musí mít dostatek vlákniny a vitamínů. Ne každý má ale možnost si v létě usušit vlastní seno na zahradě. Navíc málokdo skutečně zkoumá, jaké rostliny jsou v senu obsažené. Z těchto důvodů si můžete kvalitní seno pro zakrslého králíka koupit v našem e-shopu. 

Doplňková potrava pro zakrslého králíka

Kromě sena dopřejte králíčkovi i další dobroty. Podpoříte jeho zdravý vývoj i dobrou náladu.

Čím můžete králíkovi obohatit jídleníček?

  • Krmivo na zlepšení zdraví - ať už chcete králíčkovi pomoci s trávením, nebo broušením jeho zubů, na e-shopu Grünhopper si vyberete kvalitní potravu

  • Bylinky pro králíka - bylinky jsou skvělé zpestření, ale i pomocník pro jeho dobré zdraví a kondici. Pro králíka fungují i jako pamlsek.

  • Čerstvá zelenina - na oživení jídelníčku můžete zakrslému králíkovi dát i kousek zeleniny jako třeba mrkve, brokolice, celeru, nebo listové zeleniny (salát, špenát, rukola apod.). Pozor dejte u mrkve, která obsahuje dost cukru - podávejte jí jen v omezeném množství.

  • Čerstvé ovoce - čas od času můžete dát králíčkovi kousek jablka, nebo hrušky. S ovocem ale buďte opatrní, je hodně sladké, proto ho dávejte jen příležitostně a v malých dávkách jako pamlsek.

Velmi nevhodné jsou ořechy a semínka. Mají vysoký obsah tuku a trávení zakrslých králíků na něj není přizpůsobené. Králík potřebuje především stravu bohatou na vlákninu, kterou získává ze sena, bylinek či zeleniny.